Παγκάρι

Των Τριών Ιεραρχών σήμερα και τα σχολεία είχαν εκκλησιασμό. (Ο οποίος έγινε προαιρετικός, όπως έμαθα.) Μπαίνοντας το πρωί στην εκκλησία, απορημένος συνάντησα μία ομάδα μαθητών Δημοτικού, αγόρια και κορίτσια, που στέκονταν με θαυμασμό μπροστά στο παγκάρι του ναού. Παραξενεύτηκα, γιατί ήταν ασυνόδευτα και θα μπορούσε πιθανόν κάποιος αλλόκοτος τύπος να μπει μέσα και να τους κάνει κάτι κακό.

Τα παιδιά κινούνταν και μιλούσαν ελάχιστα. Ψαχούλευαν το ωραίο, ξυλόγλυπτο παγκάρι (σαν να έψαχναν πιθανόν κάποιο κουμπί;), συζητούσαν για αυτό, το μελετούσαν σαν καλοί επιστήμονες, προσπαθούσαν να κατανοήσουν… πώς λειτουργεί. Όμως δεν τα κατάφερναν. Ήθελαν κι αυτά τον χρόνο τους. “Take your time”, που λένε και οι Αμερικανοί ψυχολόγοι. Εγώ περίμενα λιγάκι να πάρουν τον χρόνο τους, αλλά δεν έβλεπα να τον παίρνουν στο προσεχές διάστημα και να φεύγουν από κει. Πήγα από αριστερά τους, πήγα από δεξιά τους, αλλά δυστυχώς τα συγκεκριμένα κεριά που ήθελα (τα φθηνά∙ ομολογώ την τσιγκουνιά μου!) βρίσκονταν ακριβώς στο κέντρο της ομάδας, και η ομάδα έμοιαζε να έχει απολιθωθεί. Δεν έκαναν έστω μια κίνηση λίγο πιο πέρα, από ευγένεια. Ήταν έκθαμβα!

Ευτυχώς κάποια στιγμή βγήκε έξω προς αναζήτησή τους μια δασκάλα, που άρχισε να τους λέει ότι έπρεπε να πάνε μέσα για τη Θεία Λειτουργία, ενώ σε ένα ψηλό αγόρι, που φαινόταν να τα έχει εντελώς χαμένα, εξήγησε πολύ γλυκά ότι το συγκεκριμένο… εεμ, ας το ονομάσουμε «μηχάνημα», δεν πρόκειται να του δώσει ρέστα για τα λεφτά που έριξε μέσα. (Ούτε επίσης ανήκει σε κείνα τα εξελιγμένα μοντέλα που μπορείς να τα χειρίζεσαι ασύρματα μέσω τάμπλετ από το σπίτι, θα προσέθετα εγώ.) Η καλή δασκάλα ύστερα έσπρωξε, τράβηξε, συμβούλεψε, ξαναέσπρωξε και ξανατράβηξε και ξανασυμβούλεψε, ώσπου κατάφερε να οδηγήσει μέσα στον ναό τα παιδιά. (Πώς τα καταφέρνουν οι δύστυχοι τόσες ώρες με τους μικρούς καλικάντζαρους;)

Εγώ σκέφτηκα όμως πως θα ήταν καλή ιδέα να εισαχθεί στο πρόγραμμα σπουδών ένα μάθημα με τίτλο: «Χρήση παγκαρίου, καθώς και άλλων αρχαίων αντικειμένων που δε διαθέτουν κουμπιά, μοχλούς και σύγχρονο σόφτγουερ». Είμαι σίγουρος πως τα παιδιά θα το λατρέψουν!

#WeLoveKids
#GosBlessKids

Υ.Γ.: Οι δασκάλες, μοντέλα! Δεν το περίμενα. Έχουν Facebook?

[Η εικόνα από τη σελίδα vimaorthodoxias.gr]

Scroll to Top