Ποίημα

Πριν η αυλαία για τη θυελλώδη ιστορία των «Παράξενων Πλασμάτων» ανοίξει, συναντούμε σε μια κιτρινισμένη, παλιά σελίδα ένα ποίημα. Πρόκειται για το “I Am” του σημαντικού, αν και λησμονημένου, Άγγλου ποιητή John Clare (1793–1864).

   Η σκηνή περιέχεται στη σκοτεινή τηλεοπτική σειρά φαντασίας “Penny Dreadful”. Τέλη 19ου αιώνα, Λονδίνο. Ο ομώνυμος με τον αληθινό ποιητή ήρωας John Clare -το τερατώδες δημιούργημα του φιλόδοξου νεαρού γιατρού Victor Frankenstein- και η πρωταγωνίστρια Vanessa Ives, την οποία υποδύεται η σπουδαία ηθοποιός Eva Green, συζητούν για τη μοναξιά, τη ζωή, τον θάνατο. Και ξαφνικά… απαγγέλλουν ένα ποίημα.

    Απολαύστε το!

Το “I Am!” («Είμαι») θεωρείται από πολλούς το καλύτερο ίσως ποίημα του John Clare. Δε βρίσκεται όμως στο βιβλίο των «Πλασμάτων» για αυτόν τον λόγο. Όταν το 2017 παρακολούθησα τη συγκεκριμένη σκηνή, όπου η Ives και το αθάνατο δημιούργημα του Frankenstein με την ονομασία “John Clare” συνομιλούν στο άσυλο (μια από τις καλύτερες στιγμές της σειράς), έκπληκτος διαπίστωσα πως η ψυχοσύνθεση του ποιητή, ακόμη και οι εμπειρίες του, ταίριαζαν συγκλονιστικά με εκείνες του πρωταγωνιστή στα «Παράξενα Πλάσματα», του Gabriel Sienkiewicz. Μάλιστα, υπάρχουν μια-δυο φράσεις ή σκηνές στο ποίημα που είχα χρησιμοποιήσει ήδη, προτού μάθω για αυτό, στο μυθιστόρημα!

   Μελετώντας το επόμενο διάστημα τη ζωή του πραγματικού John Clare, διαπίστωσα πως ακόμη και τα σωματικά χαρακτηριστικά του βρίσκονταν κοντά σε εκείνα του Gabriel…

John Clare
(by William Hilton, oil on canvas, 1820)

3η στροφή του ποιήματος
(μετάφραση Π. Ευαγγελόπουλου)

Ο Αρχάγγελος
θα σας δείξει τον δρόμο…

Scroll to Top