Το Μυστικό των Ashley

Το «Μυστικό των Ashley» είναι το -εκτενές- διήγημα με το οποίο συμμετέχω στη συλλογή «Ακροβάτες Δύο Κόσμων». Βρισκόμαστε στην Αγγλία. Αρχές του εικοστού αιώνα. Ο υλισμός και ο πνευματισμός, παρότι εντελώς αντίθετες κοσμοθεωρίες, ενώνονται σε ένα περίεργο μείγμα στα γούστα των ευγενών. Στα κοσμικά σαλόνια του Λονδίνου γίνονται δεξιώσεις, αναπτύσσονται επιστημονικές απόψεις, αρκετές φορές καλούνται και πνεύματα. Ο πολιτισμένος άνθρωπος της Δύσης αναζητά το μυστήριο που του στέρησε η λατρεία της ύλης, χωρίς όμως να απαρνείται ούτε για μια στιγμή την αγάπη του προς τις ανέσεις και τον πλούτο.

Παντού επικρατεί ένας αναβρασμός ιδεών, μια σιγουριά για τις νέες θεωρίες που έρχονται και υπόσχονται να αλλάξουν τα πάντα. Λίγα χρόνια μόλις αργότερα θα ξεσπάσει ο πρώτος από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, που θα βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπων στην απόγνωση. Ο εικοστός αιώνας τελικά δε θα είναι διόλου εύκολος.

Η εικόνα στο εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης

(J. Villy)

Μέσα σε αυτό το ιδεολογικό κλίμα λαμβάνει χώρα η ιστορία. Στην εξοχική έπαυλη των Ashley υπάρχει ένα σκοτεινό μυστικό. Κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς είχε συμβεί πριν εκατόν δέκα χρόνια, εκείνο το μοιραίο πρωινό του 1798, που όλοι έλειπαν από το σπίτι. Επί έναν αιώνα και πλέον το μυστικό έχει φυλαχθεί με επιτυχία πίσω από τους πέτρινους τοίχους του σιωπηλού αρχοντικού.

Ο πρωταγωνιστής, ένας υπέρμαχος των νέων ιδεών, θα έρθει αντιμέτωπος με τις προλήψεις των υπηρετών και όσων διηγούνται πως κάτι αλλόκοτο κρύβεται στα δωμάτια της έπαυλης. Βασιζόμενος στις επιστημονικές θεωρίες του καιρού του, αποτολμά να σηκώσει το πέπλο του μυστηρίου. Όμως τι θα αντικρίσει άραγε τότε; Μόνο τις φοβίες των ακαλλιέργητων μυαλών, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος; Ή μήπως και κάτι άλλο, πολύ πιο φριχτό;

Ακολουθεί ένα τμήμα από την αρχή του διηγήματος.

Scroll to Top